Foto

tel

Portfolio

Enkele mooie gerealiseerde relightingprojecten

Voor al de onderstaande projectrealisaties werd er steeds gezocht naar de meest optimale en naar de meest energiezuinige verlichtingsoplossing.
Elk verlichtingssysteem werd afgestemd op de "GEBRUIKERS" en op hun eigen en zeer "SPECIFIEKE WERKSITUATIE".

 

 

INDUSTRIE

 • FEDERAL Mogul (Warehouse) – Kontich (i.o.v. BOPRO uit Mechelen -- Computergestuurd + Energiezorg)
 • GROUP PEPSICO – LAYS Veurne Snacks ---- (Volledige Productiehal) Veurne
  Lays1

  PepsiCo International heeft met haar productie-unit Veurne Snack Foods, in Veurne haar grootste chipsfabriek van de Benelux. Met een totale oppervlakte van 35.000m² is PepsiCo International Veurne het grootste voedingsbedrijf in België. Veurne Snack Foods heeft zich ook ingeschreven voor het Benchmark Convenant.

  De technische directie vestigde onze aandacht op het feit dat hun productie te kampen heeft met een enorm groot probleem. De productie atmosfeer is dermate agressief dat deze aan een razendsnel tempo machines en uitrustingen aantast. Tot de grootste slachtoffers behoren de lichtarmaturen. Het resultaat is dat de lichtarmaturen dermate snel aftakelen dat men deze om voedselveilige redenen minstens om de 2 jaar volledig dient te vernieuwen. Een ontzettend hoge vaste bedrijfskost dus!  Relighting dringt zich op en is een absolute noodzaak .

  In de studiefase werden gedurende een 6-tal maanden enkele mogelijke armaturen van meerdere fabrikanten onsite getest op aftakeling. Geen enkel toestel dat door lichtfabrikanten als een goed toestel werd aangeboden kon Lays2weerstaan aan de gestelde eisen. Dit leek een kolfje naar de hand van REL-scan die zag dat er geen enkele andere keuze overbleef dan het zelf ontwerpen van een lichtarmatuur dat met vrij grote zekerheid voldeed aan alle eisen waaraan de lichtarmaturen dienden aan te moeten weerstaan. Het resultaat was een hermetisch IP65 lichtarmatuur waarvan de armatuurbehuizing uit roestvrijstaal (RVS) bestaat. Om de kosten niet te hoog op te drijven werden in zones met een minder agressieve atmosfeer gebruik gemaakt van standaard beschikbare toestellen. Van het totaal van 2196 armaturen werden er 1480 RVS-armaturen op maat gemaakt. Het armatuurontwerp en de gebruikte inwendige optiek had zulk een hoog lichtrendement dat er tot 10% minder lichtarmaturen nodig waren. Ook het aantal lampen verminderde drastisch met 1300stuks. Uiteraard allemaal ten gunste van een  positieve TCO.

  Ruim 1 jaar nadat de relighting in gebruik werd genomen liet de directie ons weten dat de gerealiseerde besparingen gevoelig groter waren dan initieel gedacht en ingeschat. Per jaar bespaart Veurne Snack Foods inmiddels meer dan €100.000. 
  Ondanks het feit dat deze investering gaat om
  lichtarmaturen in RVS, blijkt de investering reeds op minder dan 5jaar terug betaald te zijn.

 • Coca-Cola Enterprise Belgium (Volledig Productieplant en Warehouse) – Gent
  CocaCoca1


  Toen Coca-Cola Gent in de foodpress een artikel gelezen had over een relighting bij PepsiCo te Veurne, nam de technische directie contact op met REL-scan met de vraag:  "als dit bij onze grootste concurrent kan, dan kan dit ook bij ons in Gent. Wanneer kunnen we afspreken?"


  In tegenstelling tot de vaste gebruiken opgelegd door de Coca-Cola
  filosofie kon REL-scan de technische directie toch overtuigen om gebruik te maken van een volledig ander type van armaturen.

  Geen klokarmaturen met HID-lampen maar T5-lichtarmaturen. Met een meer dan verdubbeling van het initiële lichtniveau kan Coca-Cola nu toch een energiebesparing per jaar realiseren van 69%.

  Het volledige
  productieplant + alle warehouse hallen werden volledig computer gestuurd geautomatiseerd. De terugverdien periode bleef beperkt tot 2,7jaar.

 • Coca-Cola Enterprise Belgium (New Warehouse Raw Materials) – Gent
 • Nederlandse Spoorwegen (Station) – Woerden
 • Coca-Cola Enterprise Belgium (Warehouse gedeelte) – Hasselt
 • KRAFT FOODS (Volledig Productieplant) – Herentals
  Kraft1Kraft2


  Relighting van het volledige productieplant. Ten opzichte van de initiële situatie waar alle lichtarmaturen uitgerust waren met 2TLD-lampen werden aanzienlijk minder toestellen voorzien van slechts 1 T5-lamp.  Het bestaande lichtniveau werd met 50% verhoogd. De opgeleverde energiebesparing bedroeg nagenoeg 43%
  .

 • Coca-Cola Enterprise Belgium (Volledig Kantoorcomplex) – Antwerpen
 • McBride (Volledig Productieplant) – Ieper
  McBride 1


  Zie ook naar de bedrijfsfilm op de homepagina.

  McBride gevestigd te Ieper produceert in deze site detergenten voor derden.

  Na presentatie van de studie met een voorgestelde energiebesparing van 52% werd het voor de technische directie tijd om toch nog eerst even te gaan kijken naar een reeds eerder gerealiseerd project. De directie wilde weten hoe het resultaat er uit zag na verschillende jaren in gebruikname. Worden de vooropgestelde studieresultaten ook dan nog steeds behaald zoals beloofd werd. Nog veel belangrijker was de vraag of de beloofde energie- en onderhoudsbesparingen ook zo positief blijken in de praktijk. Na dat bezoek en een gesprek met die klant, ontving REL-scan meteen de opdracht voor uitvoering. Na realisatie van deze eerste relighting heeft REL-scan  nog 2 andere relightings bij Mc.Bride mogen uitvoeren.

 • DYMO-Esselte (Volledig Warehouse gedeelte) – St.Niklaas
 • KRAFT FOODS (Volledig Productieplant) – Namur
 • McBride (Volledig Warehouse) – Ieper
  DYMO-Esselte (Volledig Productiegedeelte) – St.Niklaas
 • IMOG (Afvalverwerking en -sortering) – Moen/Kortrijk (Wireless Dimming HIE 320W)
  IMOG1IMOG2Afvalverwerking en -sorteringsbedrijf IMOG  te Moen bij Kortrijk zocht naar een partner voor het renoveren van hun bestaande verlichting.

  Voortvloeiend uit de diepgaande relightingstudie werd beslist om de realisatie van dit dossier in 3 fasen te laten uitvoeren.
  Voor uitvoering kregen de sorteringshallen de hoogste prioriteit.

  Het resultaat was een volledig wireless dimmen van HID-lampen. De verlichting wordt aangestuurd op basis van tal van bewegingsdetectoren maar ook in fuctie van het opmeten van de hoeveelheid aan invallend daglicht.
  Dit samenspel zorgt ervoor dat IMOG tot 59% van haar energieverbruik kan besparen. Via het bijhorende softwarepakket kan het energieverbruik van minuut tot minuut opgevolgd worden en kan ook opgevolgd worden waar, welke lampen in de toekomst aan vervanging toe zijn.
 • BELGISCHE LUCHTMACHT (Vliegtuigloods Koning Albert + Premier) – Melsbroek (Wireless Dim. HIE 400W)
  Vliegtuigloods1Vliegtuigloods2
  Voor het relighten van loodsen waar dergelijke vliegtuigen in opgeborgen worden, werd gezocht naar een matuur relightingadvies.

  Het herverlichten van dergelijke loodsen met TL-armaturen was eerder een stap achteruit zetten. Dit werd nog eens te meer duidelijk toen gesteld werd dat het lichtniveau zeker meer dan ver 5-voudigd moest worden.
  De opdrachtgever had in het geheel geen zin om deze loods vol met nieuwe TL-armaturen te hangen. De zeer innovatieve HIE-oplossingen zorgden ervoor dat het kiezen voor T5 zelfs niet eens meer bespreekbaar was. 

  Dankzij het opteren voor wireless dimbare HID-lampen van 400W die op basis van invallend daglicht en op basis van bewegingsdetectoren aangestuurd worden kan in deze vliegtuigloods, ondanks een verhoging van het lichtniveau van ca.100Lux naar 450 à 500Lux, toch nog tot meer dan 45% energie bespaard worden.
 • AB-InBev (Bierbouwerij – Natte Conditionering ) – Leuven (Wireless Dimming HIE 365W)
  AB-InBev Leuven1AB-InBev Leuven2

  AB-InBev engageert zich door het “ Betere wereld” initiatief tot duurzaam ondernemen.

  Belangrijke deelaspecten hiervan zijn een verantwoord energie- en waterverbruik, naast een optimale werkomgeving voor de medewerkers.

  Dit gaf in de brouwerij te Leuven aanleiding tot een groot aantal investeringen op gebied van water– en energieverbruik. Dankzij deze investeringen en de focus van de ganse organisatie kon de brouwerij in 2012 een plaats verwerven in de top 10% ranking van de wereldwijde benchmarking.

  Zowel ter verbetering van de werkomgeving als om energieredenen werden verschillende verlichtingstoepassingen onder de loupe genomen. In een eerste stap werd besloten de verlichting in een gedeelte van de verpakkingsafdeling te vervangenAB-InBev Leuven3.
 • AB-InBev (Machinehal) – Leuven (Wireless Dimming HIE 225W)
 • BELGISCHE LUCHTMACHT (3 Vliegtuigloodsen) – Melsbroek (Wireless Dim. HIE 400W)
  Vliegtuigloods4C130 - New
  Bij het zien van de bereikte licht- en energieresultaten in de loods waar REL-scan het licht reeds vervangen had, nam de 15de WING van de Belgische Luchtmacht meteen de beslissing om ook nog 3-tal andere loodsen met dezelfde lichttechnologie volledig te relighten.

  Het onderhouden en herstellen van de gekende Hercules C130 vliegtuigen vergt echt precisiewerk.
  Met deze uitgevoerde relighting waar op bepaalde plaatsen zelfs tot 900Lux gegeven wordt, kan elk klein detail aan motoren en dergelijken nu probleemloos hersteld en onderhouden worden.

  Bij de projectoplevering van deze 3 loodsen kreeg REL-scan meteen de opdracht om nogmaals 3, nog veel grotere hallen, volledig te relighten samen met de buitenverlichting van parkings en toegangswegen
  .
 • KAUTEX-Textron (Productieplant) – Tessenderlo
 • Metaalwerken JEHOUL (Nieuw Productieplant) – Meeuwen-Gruitrode
 • DE STER – ACS Europe (Productieplant) – Hoogstraten
 • LENS DIAMOND Industries (Productieplant) – Berlaar
 • PICANOL Weefgetouwen (Productieplant) – Ieper (Computergestuurd)
 • Swedish Match Cigars (Productieplant) – Houthalen
 • AKZO - Organon Teknika (Pharmaceutisch onderzoekcentrum) -- Turnhout
 • VELDA (Lederbewerking) -- Opglabbeek
 • PRESSES de BELGIQUE (Warehouse) -- Wavre
 • ATERPILLAR (Warehouse) -- Grimbergen
 • PROBED INTERNATIONAL - Diva France -- Lion
 • PJOHN (Pharma Productie) -- Belgium - Puurs
 • UPJOHN (Pharma Productie) -- Italia - Milaan
 • UPJOHN (Pharma Laboratories) France -- Rouen
 • NORTH SEA FERRIES (Gate Lighting) -- Zeebrugge
 • KRAFT -- JACOBS SUCHARD -- COTE d'OR ---- Relighting Warehouse Halle
 • JANSSEN PHARMACEUTICA (Warehouse & Kantoorgebouw) -- Beerse
 • AGFA GEVAERT (Warehouse) -- Antwerpen
 • THEUMA -Deuren (Productie -Fineerafdeling) – Diest-Bekkevoort
 • SPANO-LUX (Nieuwbouw) -- Vielsalm Provincie Luxemburg
 • KRAFT -- JACOBS SUCHARD -- COTE d'OR ---- Nieuwe Productiehal Halle
 • BEAULIEU - IDEALSPUN (Productie Plant) -- Wevelgem
 • ELEKTRICITEITSCENTRALE van W.V.E.M. – Harelbeke
 • AB-InBev (Distributiecentrum) -- Leuven
 • TUPPERWARE - Dart Industries (Productieplant) -- Aalst
 • BNFW Belgian New Fruit Wharf (Distributie centrum Chiquitta Banana) -- Antwerpen
 • KERNCENTRALE van Electrabel DOEL-I -- Antwerpen
 • TUPPERWARE (Nieuw Warehouse & Distributie centrum) -- Aalst
 • ELECTRABEL Noord (Warehouse) -- Mechelen
 • Prov. Verbond Dierenziektebestrijding van West Vlaanderen -- Torhout
 • THEUMA -Deuren (Productie Plant) -- Bekkevoort
 • WEST VLAAMSE ELECTRICITEITS MAATSCHAPPIJ (Nieuwe Technische Magazijnen) -- Harelbeke
 • HESSENATIE (Warehouse 1-2 & 3 --- 6° Harbour Dock) – Antwerpen
 • WOLF Labaratoria (Pharma Productie) – Antwerpen
 • LEVI STRAUSS & Co Europe (Ganse Productie Plant) -- Hooglede-Gits
 • AVERY DENNISON (Ganse Productie Plant) – Turnhout
 • SIDMAR (Warmwalserij) – Gent. (Studie-uitwerking i.o.v. AXIMA-BECOTEC uit Brussel)
 • ROULARTA Media Group (Productie Plant) -- Roeselare
 • SIDMAR (Koudwalserij) – Gent. (Studie-uitwerking i.o.v. AXIMA-BECOTEC uit Brussel)
 • NEW HOLLAND Ford Tractor (Productieplant) – Antwerpen. (Studie-uitwerking i.o.v. AXIMA-BECOTEC uit Brussel)
 • L.G.T.B. (Metal-Finishing) – Kuringen-Hasselt
 • Drukkerij - Uitgeverij BREPOLS (Gans Productieplant) – Turnhout
 • L.V.D. (Ganse productieplant) – Gullegem in West Vlaanderen
 • TYCO (Ganse productieplant) – Kessel-Lo
 • EXEL Logistics (Stockage magazijnen van GB) – Nivelles
 • VAN HOOL (Productieplant IV & Sectie I + II) – Koningshooikt - Lier

ADMINISTRATIEVE GEBOUWEN

 • KREDIETBANK CCM (Centraal Computer centrum) -- Mechelen
 • CREDIT COMMUNAL -- Brussel
 • STAATSSECRETARIAAT van het VLAAMS GEWEST. (Lynton Building – Brussel)
 • St. MARTINS PROPERTIES -- Brussel
 • GAN Assurances -- Brussel
 • PRICE WATERHOUSE -- Antwerpen
 • UPJOHN -- Spain - Madrid (Alcala)
 • D' IETEREN -- Brussel.
 • Assurance LE ROCHER -- Brussel.
 • MERCATOR Verzekering -- Antwerpen.
 • BROWN & WILLIAMSON - Tobacco Corporation -- Brussel.
 • AMERICAN EMBASSY -- Brussel.
 • CSC - Belgium -- Software Company -- Brussel.
 • MORGAN GUARANTY TRUST COMPANY of New York -- Brussel.
 • HEWLETT PACKARD -- Brussel.
 • TUPPERWARE - Dart Industries -- Aalst.
 • Hoofdzetel ELECTRABEL Regentlaan -- Brussel.
 • BACOB -- Brussel.
 • EUROCLEAR (Operations center of Morgan Guaranty) -- Brussel.
 • ORDA-B Software Company van Belg. BOERENBOND -- Leuven.
 • INTERELECTRA Hoofdzetel -- Hasselt.
 • Hoofdzetel van DVV-Verzekeringen WERELDPREMIÈRE T5-Retrofit -- Brussel.
 • WEST VLAAMSE ELECTRICITEITS MAATSCHAPPIJ (Nieuwe Administratieve Zetel) -- Torhout.
 • POLICE STATION -- Charleroi. (Studie-uitwerking i.o.v. TPF-ECONOLAIR uit Brussel)
 • DVV-Verzekeringen 2de Partnership (Na 7 maanden RE-Engineering Directieverdiep “Nieuwbouw”) -- Brussel.
 • Kantoorgebouw COI -Leuven -- Heverlee.
 • Nieuwbouw Hoofdzetel van IVEG - Electriciteitsmaatschappij– Hoboken (Antwerpen).
 • DVV-Verzekeringen 3de Partnership (RE-Engineering van NIEUWE Hoofd Inkomhal) -- Brussel.
 • FORTIS Bank Provinciale Zetels (Over het ganse Vlaamse landsgedeelte [Brussel, Antwerpen, Kortrijk, Turnhout,…]).
 • MERCATOR – NOORDSTAR – Antwerpen.
 • PROCTER & GAMBLE (Nieuwbouw) – Strombeek-Bever.
 • DVV-Verzekeringen 4de Partnership (Renovatie van “La Maison Suisse”) -- Brussel.
 • Administratief Centrum -- St.Truiden.
 • COPERNICUS Gebouw v/d Vlaamse Gemeenschap -- Antwerpen.
 • INTER-CENTER – Lummen (Hasselt) (Computergestuurd).
 • DAIKIN Europe (Kantoren v/h Europees Opleidingcentrum-TOPP) – Oostende (Computergestuurd).
 • Administratief Centrum ‘t Poorthuis -- Stad Peer.
 • Stad GENT (Gemeentelijke Raadzaal van het Stadhuis) – Gent.
 • Drukkerij - Uitgeverij BREPOLS – Turnhout.

COMMERCIËLE RUIMTEN

 • ’t MEUBELHOF – Maasmechelen
 • MALDOY (Gans gebouwencomplex) – Kermt (Hasselt)
 • INTERPARKING (Ondergrondse parking van 8 Verdiepingen) – Brussel
 • KEVOK HOUTHANDEL (Gans gebouwencomplex) – Genk

ONDERWIJS & CULTUUR

 • St. ROMBOUTS COLLEGE (School) – Mechelen
 • Cultureel Centrum “Het Loo” – Tessenderlo.
 • Relighting van diverse klaslokalen in de “Heilig Hart School” – Heverlee.
 • AUDITORIA – Rijksuniversiteit Gent (R.U.G.) – Gent.
 • Gemeentelijke Openbare Bibliotheek --- Houthalen.
 • Relighting van oude Bibliotheek in de “Heilig Hart School” – Heverlee.
 • Cultureel Centrum “’t Poorthuis” – Peer.
 • Relighting van Grootkeuken in het “Heilig Hart Instituut” – Heverlee.
 • Relighting Gemeenteschool – Mol. (Studie-uitwerking i.o.v. REUS uit Geel)
 • Nieuwbouw van een Bibliotheek in de “Heilig Hart School” – Heverlee.
 • Relighting van Europa College + Bibliotheek te Brugge (Computergestuurd + Energiezorgsysteem).

SPORTHALLEN & ZWEMBADEN

 • Relighting Gemeenteschool – Mol. (Studie-uitwerking i.o.v. REUS uit Geel)
 • Nieuwbouw van een Bibliotheek in de “Heilig Hart School” – Heverlee.
 • SPORTHAL – Alverberg – Hasselt
 • SPORTHAL – Kuringen
 • SPORTHAL -- Maaseik.
 • SPORTHAL – Runkst - Hasselt.
 • SPORTHAL – Opglabbeek.
 • SPORTHAL – Diepenbeek.
 • SPORTHAL – Peer.
 • SPORTHAL – Kortessem.
 • Paarden Manége – Peer.
 • SPORTHAL – HAM.
 • SPORTHAL – DILSEN.
 • SPORTHAL – HOUTHALEN.
 • Stedelijk ZWEMBAD van BREE.
 • SPORTHAL – Helchteren
 • SPORTHAL & ZWEMBAD St.Pieter -- St.Truiden
 • SPORTHAL – Gistel West Vlaanderen.
 • SPORTHAL – Nieuwerkerken
 • SPORTHAL – Lendelede West Vlaanderen.
 • SPORTHAL St.Augustinus School – Bree.
 • SPORTHAL – Wevelgem West Vlaanderen.
 • INTER-Sportif – Privé Sporthal te Lummen (computer gestuurd).
 • SPORTHAL – Koninklijk Atheneum --- St.Truiden (computer gestuurd)
 • SPORTHAL – Gemeente Koekelare --- West Vlaanderen.
 • Stedelijk ZWEMBAD van Mechelen (computer gestuurd).
 • SPORTHAL – Haneveld --- De Haan aan Zee (computer gestuurd).
 • TENNISBALLON – TC-Wilderhof --- Bierbeek (Wireless Dimming HID 1000W ).

GEZONDHEIDSZORG

 • Stedelijk ZWEMBAD van Mechelen (computer gestuurd).
 • SPORTHAL – Haneveld --- De Haan aan Zee (computer gestuurd).
 • RUSTENHOVE (Ouderlingentehuis) – Kortrijk
 • O.C.M.W.-Ziekenhuis -- Torhout
 • MAGNOLIA (Geriatrisch Ziekenhuis) -- Jette.
 • H. HART ZIEKENHUIS (Gans gebouwencomplex) – Tienen.
 • O.C.M.W.-Antwerpen – RVT Lozanahof.
 • O.C.M.W.-Antwerpen – RVT St.Bartholomeüs.
 • GBJ – De Zande (Gemeenschapshuis Jeugddelicten) Ruiselede.